Az acai pálmáról

Az acai pálma az Euterpe nemzetség egy faja melyet kifejezetten gyümölcséért termesztenek. Nevének eredete portugál, az acai annyit jelent, mint a gyümölcs, amely sír. A gyümölcs iránti kereslet az utóbbi években igencsak megnövekedett és mára már elsősorban a gyümölcse miatt értékes ez a fa. A fának 8 faja őshonos Közép- és Dél-Amerikában, Belizétől Brazíliáig és Peruig, főként mocsaras területeken és ártereken találunk rájuk. Az acai igen magasra megnő: elérheti a 15-30 méteres magasságot és szárnyas levelei akár 3 méter hosszúra is megnőhetnek.


Az acai pálma tehát hatalmas és karcsú fa. Az amazóniai őserdőben őshonos fa virágai barnásak vagy lila színűek. A növény igen hasznos a nagy mennyiségű, gömbölyded bogyómennyisége miatt. Ezek a kis bogyók pedig hihetetlenül gazdagok tápanyagban. Egy-egy bogyó általában 1 cm-es átmérőjű, fajtától függően bíbor vagy sötétzöld színben pompázik. 1 fürtön akár 500-900 szem is lehet, így egy-egy fürt akár elérheti a 6 kilogrammot is. A gyümölcsöt az esőerdő állatai, madarai, rágcsálói is előszeretettel fogyasztják. A termés külsőleg nagyon hasonlít az áfonyához vagy a szőlőhöz is. Ebben a lila üveggolyóban létfontosságú zsírsavak, vitaminok, aminosavak, növényi szterinek és ásványi anyagok valamint nyomelemek bújnak meg. De a legjobb antioxidánsnak is tartják, mivel antioxidáns tartalma többszöröse a nálunk ismert áfonyáénak. Ezekben a bogyókban található a legmagasabb mikrotápanyag mennyiség. Talán hihetetlen, de több ezer ismert és még több ismeretlen mikrotápanyagot tartalmaz.

Sajnos ezek a fák is nagy veszélyben vannak, mivel az emberek folyamatosan megölik ezeket a pálmákat. Ennek oka, hogy ha kivágják az ún. pálma szívét, ami egy értékes és különleges salátaösszetevő, akkor a növény bizonyosan elpusztul és nem terem többé értékes gyümölcséből. Ezért több szervezet is összefogott, hogy megmentse a fákat az orvvadászok éles késeitől.

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!