Zöld kávé

A zöld kávé lehetséges mellékhatásai

A zöld kávé mellékhatásai általában minimálisak és általában a koffeines italokhoz hasonlóak, így például ritka esetekben szédülés, szapora szívverés, glükózszint változások, idegesség léphetnek fel. Ezek a tünetek azonban csak azokat érintik, akik koffeinérzékenységben szenvednek, vagy, akik nagy dózisban fogyasztanak kávét. A zöld kávé hosszan tartó fogyasztása a terhes nők és szoptatók anyák esetében is veszélyes lehet.
A zöld kávé fogyasztása több ezer évre nyúlik vissza. Az ősi időkben a bort és a hagyományos kávét is zöld kávészemekből állították elő a közel-keleti vidéken, sőt itt táplálékforrásként is szolgáltak ezek a szemek. A zöld kávét itt még ma is fogyasztják italként, a kávé náluk nemcsak pörkölt kávéból készült. A zöld kávé ezeknél az embereknél sem okozott semmilyen súlyos mellékhatást, pedig bizony meglehetősen gyakran fogyasztják.

A legtöbb ember számára a zöld kávé mellékhatásai minimálisan vagy egyáltalán nem is jelentkeznek, ha azt a megfelelő mennyiségben fogyasztják. Túl nagy dózisban adagolva rövid életű, enyhe mellékhatásokat lehet tapasztalni.

Óvatosan kell fogyasztani ezeket a kiegészítőket azoknak, akik szívbetegségben, veseelégtelenségben vagy májbetegségben szenvednek. A zöld kávé hatását nem vizsgálták ezen betegségek esetében. A terhes és szoptató nők esetében is csak a minimális fogyasztás engedélyezett. A cukorbetegeknek is érdemes vigyázni, mivel a zöldkávé befolyásolhatja a vér glükózszintjét.